четверг, 20 февраля 2014 г.

П'ятий етап роботи над рисунком. Рисунок вуха

П'ятий етап роботи - перехід від загального до конкретного і промальовування деталей.

1. Схема будови вуха
1. Схема будови вуха
На цій стадії роботи над малюнком відбувається поступове насичення «великої форми» деталями. Той, хто малює, переходить від аналізу «великої форми» до аналізу малих форм, постійно порівнюючи їх іззагальною масою голови. Він продовжує вивчати анатомію людини, правила перспективи, теорію тіней. Малюючи вухо, він повинен уміти його «прив'язати», щоб воно не було намальовано на щоці або на потилиці. Потрібно знати, що низ вуха - мочка - розташовується не на краю щелепи і не вище за щелепу, а трохи нижче, причому передній край мочки трохизакриває кістку щелепи. Виличнийвідростокзавжди розташовується в середині вушної раковини і козелка. Це кожний легко може перевірити на собі (починаючипромацувати виличнийвідросток, можна переконатися, що він йдев середину вушної раковини, а палець, який промацує відросток, упирається в козелок - (мал. 1). Для правильного визначення місця розташування вушної раковини треба стежити, щоб вісь вушної раковини була паралельною вісі щелепної кістки (на малюнку показаний напрям вісей).

Особлива увага звертається на характер форми. Вуха у кожної людини мають свій малюнок, свої характерні особливості.


Знаючи загальну закономірність будови форми вуха, художник зможе легко уловити характерні особливості кожної деталі. Вухо людини складається з п'яти основних частин: завитка, протизавитка, козелка, протикозелка і мочки.


Визначаючи місцеположення і величину однієї деталі, потрібно уміти пов'язувати її з іншою. Наприклад, малюючи ніс, треба стежити, як він розташовується по відношенню до сльозників, виличнихкісток, вуха, кутам губ.


Малюючи пасма волосся стежити за тим, щоб вони розташовувалися за формою голови.

Опрацьовуючи окремі локони волосся, учень не повинен пасивно змальовувати їх, не думаючи про форму. Спочатку треба намітити загальну форму всього локона, а потім переходити до уточнення.

Комментариев нет:

Отправить комментарий